Dil Öğreniminde Yazmanın Önemi
İş toplantıları ve sunumlardan e-posta yazmaya ve normal sohbetlere kadar her gün yaptığımız etkinliklerin çoğu iletişim kurma ihtiyacını ortaya çıkarır. Özellikle günümüzün küreselleşmiş iş ortamında, dil becerileri çok önemli olarak kabul edilir ve kesinlikle herkesin kariyerini etkiler. Aslında, birçok şirket, yeterli dil becerisine sahip insanları işe almayı düşünüyor. Bu becerilere sahip olmak, bir kişiye konuşma güveni, bir dizi mesajdan anlam çıkarma fırsatı ve başkalarıyla bilgi alışverişinde bulunma yeteneği verir.
Ancak iyi ve etkili bir iletişimci olmak için şu dört temel dil becerisini geliştirmeniz gerekir: dinleme, okuma, konuşma ve yazma. Konuşma ve yazma becerisi için üretme eylemi gerçekleştirilmelidir. Dinleme ve okumaya gelince, dil üretmeye değil, onu alıp anlamaya ihtiyaç vardır.
Neden yazmalıyım?
Çoğu insan bir dili öğrenmedeki asıl amacı onu konuşmaktır, ancak konuşmayı sürdürmeye yardımcı olmadığı için nadiren yazmayı düşünür. Ancak hiçbir dinleme veya okuma, dil yapınızı tamamen şekillendirmenize izin vermez. Öğrenmeye çalıştığınız bir dilde gerçekten akıcı olmak istiyorsanız o dilde konuşmayı, dinlemeyi, okumayı ve yazmayı hedeflemelisiniz.
Kendi bilginize dayanarak bir şeyler yaratabileceğinizi söyleyebilir misiniz? Aşağıda, dil öğrenmede yazmanın önemli olmasının birkaç nedeni sıralanmıştır:
#1: Fikirlerinizi düzenlemenize ve iyileştirmenize olanak tanır
Yazma çok daha yavaş bir süreçtir ve cümlelerinizi şekillendirmeden önce düşüncelerinizi daha fazla düzenlemenize izin verir. Yazarken, kelimelerinizi yavaş yavaş işleyebilirsiniz, hatta belki onları kağıda veya dijital bir belgeye aktarmadan önce onları inceleyebilirsiniz. Bununla, ilerledikçe yeni kelimeler, imlalar ve telaffuzlar da öğrenebilirsin. İşiniz bittiğinde, yazdıklarınıza da bakabilir ve gerekirse düzeltebilirsiniz.
#2: Size ilerlemenizin "basılı bir kopyasını" verir
Alıştırma mükemmelleştirir, hatta yazılı olarak daha da fazla. Kim hata yapmaz, değil mi? Bu yüzden dil öğrenirken elinizden geldiğince çok yazmalısınız. Böylece zamanla zayıf ve güçlü noktalarınızı değerlendirmek için dil öğrenme yolculuğunuzun ilerlemesini göreceksiniz. Çünkü hatalarınıza dikkat etmezseniz, konuşma becerilerinizde de yapma ihtimaliniz yüksek. Bu nedenle, yazmayı sadece bilginizi uygulamanın bir yolu olarak değil, aynı zamanda kelime dağarcığınızı ve cümle yapınızı sürekli olarak geliştirmek için bir araç olarak görün. Ayrıca, onunla okuma becerilerinizi de geliştirebilirsiniz!
#3: Başkalarının size geri bildirimde bulunmasına yardımcı olur
Çıktılarınızı(konuşma-yazma) düzeltmeniz gerektiği kadar, başkalarının da kontrol etmesine izin vermelisiniz. Sonuçta, yazılı geri bildirimin anahtardır. Aksi takdirde, bilmeden aynı hataları tekrar tekrar yaparsınız. Öyleyse neden işinize özel hazırlanmış yapıcı geri bildirimler almıyorsunuz? Birinin yazdıklarınızı iyice kontrol etmesi ve yazınızı nasıl gözden geçirip geliştireceğiniz konusunda size ipuçları vermesi de sizi doğru yöne yönlendirmenin bir yoludur. Kontrol edecek birinden yardım almanız yalnızca yazma sürecinizde yol göstermekle kalmayacak, aynı zamanda daha iyi olmanız için doğru tavsiyeleri de alacaksınız.
#4: Öğrendiklerinizi hatırlamanıza yardımcı olur
Bir dilde var olan tüm kelimeler, deyimler ve kurallar ile hepsini ezberlemek zor gelebilir. Ancak birçok çalışma, yazmanın bilgiyi akılda tutmada yardımcı olduğunu kanıtlamıştır, çünkü öğrenmenizi uygulamaya koymak, onu zihninizde pekiştirmek için önemlidir. Uygulama beyinde yeni sinirsel yollar yaratır. Yazarken, aldığımız bilgileri değerlendirmek ve sıralamak için bir dereceye kadar düşünürüz. Bu süreç, fikirleri zihnimizde daha sağlam bir şekilde düzeltmeye yardımcı olur ve daha büyük bir hatırlamaya yardımcı olur. Bu nedenle, sürekli olarak hedef dilinizde yazdığınızda, öğrendiklerinizi unutma olasılığınız giderek azalır.
#5: Konuşma becerilerinizi de geliştirebilir
Yazma ve konuşma arasındaki ilişki üzerine 2017 yılında yapılan bir araştırma, akademik dili yazılı olarak üretme becerisine sahip öğrencilerin tartışma becerilerini konuşma becerilerine kolayca aktarabildiklerini ortaya koymaktadır. Yani yeni bir dilde yazma becerilerinizi geliştirirseniz, o dili konuşma yetkinliğinizi de artırmış olursunuz. Bu bir kazan-kazan anlaşmasıdır!
Uluslararası iş hayatı bizi iletişim becerilerimizi geliştirmeye zorlarken, iletişim diğer tüm medya türlerinden daha fazla yazı yoluyla iletildiği için yazma becerilerimize daha fazla dikkat etmeliyiz. İyi yazabilmek, işyerinde size başarı sağlayacak bir beceridir ve belirli belge türlerini yazmak büyük beceri gerektirir. Bu nedenle, yeni bir dilde ustalaştıkça, yazma becerilerinizi geliştirmenin uzun vadede işe yarayacağını bilin. Uluslararası geçerli olan bir veya iki dilde iyi yazma, herhangi bir profesyonel için büyük bir avantaj sağlar.
360 Derece İngilizce Kaynak olan Hot English Dergisini düzenli olarak takip ederseniz özellikle okuma, okuduğunuzu anlama, dinleme ve kelime anlamında size çok ciddi katkı sağlayacaktır. Güncel İngilizceye hakimiyetiniz, İngilizce kelime bilginiz ve her sayının yanında verilen 1 saatlik dinleme içeriğiyle ile İngilizce dinleme yeteneğiniz çok ciddi şekilde gelişecektir.
Aşağıdaki linkten dergimize üye olabilirsiniz:
- İngilizcede Yazma Yeteneğinizi Nasıl Geliştirirsiniz?
- İngilizce Dil Becerilerinizi Hızla Geliştirmenin 7 Yolu
- İngilizce Konuşma Akıcılığınızı Geliştirmenin 6 Yolu
- Gramer Becerilerinizi Geliştirmek için 7 İpucu
- İngilizce Dinleme Becerilerinizi Geliştirmek için 5 Sır
- İngilizce Dinleme Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
- Anadili İngilizce Olan Kişileri Yanlış Anlamanızın 4 Nedeni
- İngilizce Kelime Bilgisi Nasıl Geliştirilir? 5 Adımlı Strateji
- Her Gün İngilizce Pratik Yapmanıza Yardımcı Olacak 4 İpucu
- İngilizce Öğrenmek Neden Bu Kadar Önemli?
- İngilizce kelime dağarcığımı geliştirmek için ne yapmalıyım?
- İleri İş İngilizcesi ipuçları: İngilizce sunum becerilerinizi nasıl geliştirebilirsiniz?
- İngilizce Öğrenirken Motivasyonunuzu Yüksek Tutmanın 10 Yolu
- Günlük Rutinlerinize İngilizceyi Dahil Etmenin 7 Pratik Yolu
- İngilizce Öğreniminde Yaş Faktörü: Hiçbir Zaman Geç Değil!
- İngilizce Sınavlarında Başarılı Olmak için Stratejiler (TOEFL, IELTS, vb.)
- İngilizce Öğrenirken Beyin Nasıl Çalışır? Nörobilim Perspektifinden Dil Öğrenimi